19 Haziran 2016 Pazar

Davranışların Altyazısı - Şiddet

Yaptığımız her şey ya da söylediğimiz her söz  psikolojik ve biyolojik sebeplere dayanır ve tabiki şiddet de öyle. O zaman gelin bakalım  şiddetin temelinde  neler yatıyormuş.



İlk olarak biyolojik sebeplere bakacak olursak bunlardan biri insanların ve hayvanların iç güdüsel olarak hayatta kalma istekleridir. Ama hayvanlardan farklı olarak hayatta kalma savaşı dışında  sadistlik ya da terörizm başlıkları altında şiddet uygulayan tek canlı türü insanlardır. Bir diğer önemli biyolojik etken ise insanın yetiştiği topluluk. Yapılan araştırmalara göre şiddete maruz kalan ya da şahit olan özellikle de aile bireyleri arasında şiddet olan çocukların ileri de şiddet uygulayan bireyler olma ihtimali diger insanlara göre daha yüksek.



Psikolojik etkenlere geçecek olursak sayabileceğim bir çok şey var. İlk olarak günümüzde şiddet haberleriyle çok sık karşılaşıyoruz ve ister istemez bir süre sonra duyarsızlaşmaya başlıyoruz, bu da şiddetin normal kabul edilebilir bir şey olduğu algısını yaratabiliyor. Bu algıyla büyüyen çocuklar haklarını savunmak için, istedikleri herhangi bir şeye sahip olmak icin kısacası her şey için şiddet uygulama eğiliminde oluyorlar. İntihar da şiddetin bir çeşididir, bireyin kendine uygulamış olduğu şiddet. Bunun sebepleri olarak ise özgüven eksikliği, yetersizlik-işe yaramazlık hissi, asosyallik, kendini sevmeme , özsaygı eksikliği gibi şeyleri söyleyebiliriz ve yine araştırma sonuçlarına göre şiddete eğilimli insanlar aynı zamanda intihara da eğilimli insanlardır. Kendini kanıtlayamamak, zayıf hissedip güçlü görünmeye çalışmak da şiddetin bir diğer çeşididir. Ayrıca insanların kendinden fiziki olarak daha güçsüz birine şiddet uygulamalarının altında da öfke kontrolü sağlayamamak ya da bir önceki cümlede yazdığım şey yatar.


Şiddet günümüzde büyük bir problem ama geçmişe bakıldığında şiddet kaynaklı ölümlerin çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ise artan eğitim oranıyla bilinçli birey sayısının artması. 
Eğer siz de şiddet uygulayan biriyseniz ve bu yaptığınızdan dolayı kötü hissediyorsaniz, sizinle ilgili sorunun ne olduğunu bulup, gerçekten çözmek istiyorsanız çözebilirsiniz. Evet şiddetin temelleri genelde çocuk yaşlarda atılıyor ama çözmek için hiçbir zaman geç değil. Sorunun temeline inilebiliyorsa her zaman çözüm vardır.Ayrıca eger bir ebeveynseniz de lütfen bunların bilincinde olup çocuğunuza yanlış şeyler aşılamayın. 

Başta kadınlara ve çocuklara karşı olanı yenmek üzere şiddetsiz bir dünya dileğiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma